Balog Zoltán: a reformáció évfordulója lehetőség elgondolkozni az örökségen

Budapest – Balog Zoltán szerint a reformáció kezdetének 500. évfordulója lehetőséget ad elgondolkozni annak örökségén. Szöveg: MTI, fotó: Kiss Tamás

A Budapest Németajkú Református Egyházközség protestáns fórumának - Protestáns Tavasz 2017 elnevezésű - rendezvénysorozata keretében tartott csütörtök esti beszélgetésen az emberi erőforrások minisztere kitért arra is, hogy négy év óta létezik egy olyan emlékbizottság, amely a kormány és a protestáns egyházak közös munkájával milliárdos nagyságrendben adott támogatást az évfordulóhoz kapcsolódó rendezvénysorozathoz. 

Ez kifejez egyfajta elismerést is - jelentette ki.

Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök rámutatott, hogy a reformátorok egyik legnagyobb felismerése az volt, hogy anyanyelven legyen elérhető mindeki számára az ige. Sokszor hiányzik az a nyelv, amellyel tudnánk kommunikálni - mondta hozzátéve: ma ugyanezzel küzdünk, hogy az egyháznak lenne mondanivalója, csak sokszor nincs meg az a közös nyelv, amelyen tudnánk kommunikálni. 

Pásztor Zsófia metodista lelkész szerint a megemlékezés, és a reformáció eredményeinek elővétele nagyon fontos ahhoz, hogy megértsük azokat, és a jelenre nézve is újraértelmezzük. 

Visky András erdélyi író, dramaturg arról beszélt, hogy a múlt lefordítható a jelen idő számára, a múltnak megvan a jelen számára releváns nyelve.

További képek: http://www.evangelikus.hu/protestans-tavasz-hold-utca

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek