Családon belüli reformáció – film készült Katharina Lutherről – Milyen volt a reformátor és a nők viszonya?

A Katharina von Boráról, Luther Márton feleségéről készült Katharina Luther című filmet nemrég mutatta be a német ARD televíziós csatorna. A rendező Julia von Heinz azért választotta ezt a témát, mert nagyon imponált neki, hogy egy asszony ilyen erősen alakítja a saját életét, ez szerinte sokak számára lehet példa ma is. A főszereplő Karoline Schuch szerint pedig Katharina von Bora hihetetlenül bátor volt. Nőnap alkalmából és a film apropóján bemutatjuk Katharina von Borát és azokat a nőket, akikkel Luther kapcsolatban állt. Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Laborczi Dóra

Célratörő, bátor, erős asszony volt

„Katharina von Bora a maga korában hihetetlenül bátor volt. A húszas évei elején megszökik egy kolostorból, nem megy hozzá ahhoz a férfihoz, akit ajánlanak neki, és maga kezd el keresni megfelelő férjet magának. Ami a mai viszonyok között teljesen normális, az a 16. században elképzelhetetlen volt. Nagyon célratörő, energikus, akaratos és erős asszony volt” – nyilatkozta a színésznő, aki ugyanakkor sajnálja, hogy „bár Luthernek számos hozzá írt, róla szóló levele maradt fenn, Katharina von Bora válaszait már nem tudjuk elolvasni. Csalódást jelentett számomra, hogy valószínűleg nem tartották fontosnak, mit is mondott Luther felesége. Tudjuk, hogy részt vett az asztali beszélgetéseken. De hogy Katharina ott mit mondott, azt nem írták fel. De jelen volt, és ez is teljesen az újdonság erejével hatott. Lutherék már a családon belül is átélték a reformációt”.

Hogy ez mennyire így volt – bár erre a színésznő az idézett interjúban nem tér ki –, azt az is bizonyítja, hogy Luther a kor szokásait teljesen felrúgva, végrendeletében mindent feleségére hagyott. Mindebből egy anyagilag a gyermekeitől független özvegy képe rajzolódik ki, amely egészen rendhagyó dolognak számított Luther korában.

Tovább a KötőSzó blogra.  

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek