Élen járó digitális alkalmazások – Nemzetközi díjeső az EOM-nak

Budapest – Rangos nemzetközi, szakmai elismerésben részesült az Evangélikus Országos Múzeum állandó kiállítása. A díjazott digitális kiállítási alkalmazásokról, valamint a múzeum időszaki kiállításairól dr. Harmati Bála Lászlót, a múzeum vezetőjét kérdeztük. Szöveg: Illisz L. László, fotó: Kiss Tamás

– Milyen díjakat kapott a múzeum?

– Három díjat adományozott az Evangélikus Országos Múzeumnak idei gyűlésén az International Counsil of Museums (ICOM) múzeumi filmekkel és digitális alkalmazásokkal foglalkozó szakbizottsága. Ezüstéremmel tüntették ki a Deák téren található, Evangélikus Országos Múzeum (EOM) állandó kiállításán látható, virtuális templomot bemutató alkalmazást. A múzeum egyéb, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem közreműködésével kidolgozott digitális tartalmait különdíjjal jutalmazták, s mindezeken túl az evangélikus múzeumnak ítélték az ICOM szakbizottságának idei fődíját is. Ennek egyébként azért is van különös jelentősége, mert a szervezet 26 éves fennállása alatt magyar múzeum még soha nem kapta meg a fődíjat. A rangos nemzetközi mezőnyben egyébként a magyarok általában jól szerepeltek, ugyanis díjat nyert még a Magyarországi Református Egyház Bibliamúzeuma, a Csornai Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum sárospataki Rákóczi Múzeuma is.

– Ha valaki betér a Deák téri evangélikus múzeumba, milyen digitális alkalmazásokkal találkozhat?

– Luther Márton digitális applikáció formájában megjelenített végrendeletének nem csupán aláíróit, de az irat történetét is bemutatja az egyik alkalmazás. A „fent és lent” elnevezésű alkalmazás az egyház történetéből kiragadott pillanatokkal mutatja be, hogy a história soha nem egyoldalú, éppen úgy, mint ahogyan az éremnek is mindig két oldala van. Az album amicorum nevű applikációval az evangélikus hálózatosságot mutatjuk be. A digitális térképen érzékelhetik a látogatók, hogy a különböző történelmi korszakokban hogyan növekedett, illetve zsugorodott az egyház, s az alkalmazás segítségével mindenki megkeresheti a Kárpát-medencében a saját gyülekezetét is. A kiállított, digitálisan preparált orgonán ugyan nem lehet zeneműveket eljátszani, de a regiszterek váltásával más és más egyházzenei műveket lehet megszólaltatni. A virtuális templomnézegető pedig egy olyan érintőképernyős alkalmazás, amelynek segítségével a templom belsejében, illetve annak környezetében barangolhat a látogató. Érdemes még megemlíteni a múzeum bejáratánál megtekinthető, a Deák téri insula lutherana történetét bemutató animációs kisfilmet és a pincében található, evangélikus énekeket megszólaltató hangzuhanyt is. Ezek így, együtt érdemelték ki a fődíjat.

– Kik pályáztak még? 

– Tíz országból, 34 pályázat érkezett a megmérettetésre. Mások mellett olyan jelentős intézmények is pályáztak idén, mint a moszkvai Tretyakov Képtár, illetve a Brazil Nemzeti Bank gyűjteménye.

– És miért éppen egy koronás szerecsen a fődíj?

– A szervezet éves közgyűlését a csehországi Uhersky Brodban tartották, ami azt jelenti, hogy Magyarfalva. A 18. század elején kurucok próbálták meg bevenni a kisvárost. Az egyik leleményes magyar vitéz feketére mázolta a képét, s úgy mászott át a városkapun. Az lett volna a feladata, hogy belülről nyissa ki a kaput, ám miközben lefelé ereszkedett, rossz kötélbe, egészen pontosan az őrtorony jelzőharangjának kötelébe kapaszkodott bele, így felármázta a lakosságot, a város védőit, s így a csel meghiúsult. Ennek emlékére Uhersky Brodban máig egy szurtos és persze szomorú képű szerecsen figura húzza a városháza órájának harangját.

– Mennyire emelik ezek a díjak a múzeum szakmai presztizsét?

– A díjak pénzjutalommal nem járnak, ugyanakkor a hazai és a nemzetközi múzeumi mezőny élvonalába helyezik az Evangélikus Országos Múzeumot. A hazai szakmán belül a kiállítás már eddig is jó néhány elismerést kivívott magának, de ezek a díjak most azt mutatják, hogy már a világ is felfigyelt rá.

– Hogyan fogadta a közönség ezeket az újszerű megoldásokat? 

– Előzetes várakozásainkat is meghaladóan pozitívan! A napi gyakorlat alapján úgy látszik, sikerült megfelelni a látogatók igényeinek. A minap járt nálunk egy német lelkészekből álló csoport és azt mondták, az a jó, hogy a digitális alkalmazások kellő cselevési szabadságot adnak a felhasználónak és erőteljes jelenlétükkel sem dominálják túl a kiállítást. 

– Hogyan alakul a múlt év novemberében újra megnyitott múzeum látogatottsága?

– Emelkedik, de persze ezen a téren még bőven van tennivalónk. Előbb inkább a nyugdíjas korosztály fedezte fel magának a kiállítást, de most más rendszeresen fogadunk szakmai, gyülekezeti és diákcsoportokat is. Ez utóbbi korosztály megszólítására éppen most dolgozunk ki egy múzeumpedagógiai programot. És azt kell mondanom, hogy a Reformáció 500 emlékévében mind gyakrabban érkeznek hozzánk református és katolikus érdeklődők is.

– Az állandó kiállítás mellett mit láthatnak még a múzeumban a látogatók?

– Jelenleg időszaki kiállításon mutatjuk be az evangélikus ünnepek népi tárgyait, de erre az évre még tervezünk egy molinó kiállítást, valamint grafikai és kortárs művészeti kiállításról is folynak tárgyalások.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek