Hogy nézhetett ki 500 évvel ezelőtt Wittenberg?

Wittenberg – Yadegar Asisi panorámafestő 360 fokos panorámaképe tekinthető meg Wittenbergben, nem messze a Luther-háztól. A kép 15 méter magas és 75 méter széles, amelyen életre kel a téziseit kifüggesztő Luther Márton középkori városa. A projekt a reformáció 500. évfordulója alkalmából született meg a Reformationsjubiläum 2017 egyesület és Wittenberg városának támogatásával. Forrás: wittenberg360.de; asisi.de

Asisi alkotásának segítségével elevenedik meg Luther Márton, Melanchthon Fülöp, a két Cranach, Katharina von Bora és Justus Jonas városa. A tervek szerint egészen 2021-ig meg lehet majd tekinteni a művet, amely a 19. században igen híressé vált, ám később elfeledett, 360 fokos óriási panorámakép technikájának segítségével hozza emberközelivé a régmúltat.

A művész korábban már Amazóniát, a Mount Everestet, valamint Róma és Lipcse történelmi városait is bemutatta hasonló módon. Berlinről pedig a Fal című képet készítette.

„Ha városrészleteket vagy természeti tereket mutatok be, mindig az emberi és a természeti alkotóerő közötti feszültség foglalkoztat. A létezés és az elmúlás sokoldalú játékossága az, amit szeretnék bemutatni” - vallotta a művész.

A festményeket megnézve azonban a látogatók előtt nem csak új perspektívák nyílnak meg, hanem az a lehetőség is, hogy megismerjék a régmúltat, vagy ismeretlen világok táruljanak fel. A wittenbergi installáció célja az is, hogy Luhter Márton világát jobban közelebb érezzük magunkhoz és a reformáció témájával, annak eredetével behatóan foglalkozzunk.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek