Mert a reformáció megmozgat(ott)…

— Felvéve: , , ,

Budapest – A 2014. október havában megalakított Facebook-futócsoport tagjai ezzel a szándékkal húztak futócipőt: „2017. október 31-én ünnepeljük a reformáció ötszázadik évfordulóját. Azt a célt tűzzük ki magunk elé, hogy eddig az időpontig lefutunk 1517 km-t egyénileg, párokban vagy többen együtt.” Az ötszázadik évfordulóra való emlékezésen mára túl vagyunk, célszerű számot vetni az elért eredményekkel is. Szöveg: Zsugyel János

zártkörű Facebook-csoporthoz meghívás alapján lehetett csatlakozni, a befogadott tagok szereztek jogosultságot arra, hogy újabb és újabb tagokhoz juttassák el a jelentkezési felhívást. Nem mindenki fogadta el a kihívást, így a futóteljesítmény rögzítésére létrehozott táblázatban sokaknak csak a neve szerepelt. 

Az évfordulón a táblázat végül 110 olyan személy, illetve futópár nevét tartalmazta, akik legalább egy futásukat rögzítették a táblázatban. A kezdeti lelkesedés sem tartott ki mindenkinél, így többen nem vállalták futásaik rendszeres regisztrálását, vagy ezt nem a Facebook-csoport keretében tették meg. Voltak azonban néhányan, akik futásonként, esetleg nagyobb időközönként beszámoltak teljesítményükről, így a csoport tagjait és feltehetőleg saját magukat is inspirálták a táv mielőbbi teljesítésére. 

Bár mindenki egyénileg teljesítette a futóadagját, mégis részesévé vált egy tágabb közösségnek, s az együtt futás virtuális élményének. Számtalan fénykép és beszámoló is felkerült a csoport idővonalára, így a három közösen töltött év emlékei a Facebook-archívumba kerültek, tehát a jövőben időről időre felidézhetők.

Néhány szót az eredményekről: huszonöt egyéni futó és két futópár teljesítette a távot 2017. október 31-ig. Néhányan még néhány tucat kilométernyi lemaradással küzdenek, de számukra is nyitva áll a lehetőség, hogy a reformáció ötszázadik évfordulójának évében, még ez év végéig teljesítsék a kitűzött távot. Továbbra is figyeljük őket, hogy sikerrel járjanak, hiszen Ézsaiás próféta szavai szerint: 

„…akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el.” (Ézs 40,31)


Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek