Mindennap erőt ad a hit – Interjú Hrivnák Tünde divattervezővel

Budapest – Ruháit magyar hímzések, kalocsai és matyó motívumok díszítik. Legújabb kollekciójának darabjaival a jubileum alkalmából a reformáció előtt szeretne tisztelegni. „A reformáció megújulást, megújítást jelent ötszáz év óta. Számomra személyesen is fontos, hiszen hívő evangélikus vagyok. Hiszem, hogy a reformáció fontos és aktuális ma is” – vallotta a legújabb ruháiról a divattervező a kollekciót bemutató prospektusában. Elmentünk Hrivnák Tünde műhelyébe, hogy megnézzük, hogyan készülnek a ruhák. Közben pedig személyes hitéről kérdeztük. Forrás: Evangélikus Élet, szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, további fotó: BY ME kollekció

– Hogyan lett divattervező?

– Beleszülettem a ruhák világába, nagymamám és édesanyám is varrónő. Szakirányú tanulmányaim mellett tőlük szereztem a legtöbb tudást. Egykori tanácsaik a mai napig meghatározzák elképzeléseimet a ruhatervezésről. Tótkomlóson nőttem fel, ahol nagy becsben tartják a hagyományokat. Saját tervezésű ruháimmal a magyar hagyományok fontosságát kívánom megjeleníteni úgy, hogy azok megfelelően tükrözzék a ma diktált trendeket.

– A reformáció kezdetének ötszázadik évfordulójára készített egy kollekciót. Mi motiválta ebben?

– Egy divattervező életében nagyon fontos a folyamatos megújulás. A divat gyorsan változik, és a legfontosabb, hogy mi, tervezők ebben a rohanó világban megfogalmazzunk gondolatokat, és értékkel is megtöltsük azokat. Az én hitvallásom a divatban, hogy értékeket örökítsek át, és a divat által kommunikáljam fontosságukat korunk fiatal generációjának. Különleges és összetéveszthetetlen módon ötvözöm a tradíciót és a trendet. Ezzel a kollekcióval szeretném a reformáció gondolatát alkotói munkámban megmutatni.

– Miért fontos az ön számára a reformáció?

– A reformáció megújulást, megújítást jelent. Számomra személyesen is fontos ez a gondolat, hiszen hívő evangélikus vagyok. Magam választottam ezt a vallást, mert nagyon szimpatikus volt ennek az egyháznak az eszmeisége, az istentiszteletei, a lelkészek közvetlen igehirdetései, az egész egyház emberközelisége. Luther Márton, aki elindította a reformációi mozgalmat, úgy fogalmazott, hogy a Jóisten azért adta az életünket, hogy boldogok legyünk, és vidámságban éljünk, szeressünk élni. 

– Mit jelent az ön számára a mindennapokban a hit?

– Minden pillanatban számít nekem a hit. Minden egyes ruhakollekció előtt megkérem Istent, segítsen nekem abban, hogy megfelelően tudjam használni a színeket, a formákat és a motívumokat. A Reformation 500 kollekciómban is az alapszínek a fekete, a piros, az arany és a fehér, ezek mindegyike fontos jelentést hordoz. A piros jelképezi Jé­zus áldozatát értünk, az arany Isten dicsősé­ gét, a fehér és a virágminták a Szentlélek ma is élő cselekedeteit, az élő hitet és a reformá­ ciót. A ruhák formája és a fekete szín a lelkészi és a lelkipásztori öltözetre utal. Az estélyi ruhákat Luther Márton reformátor felesége, Bóra Katalin ihlette. Minden egyes darab professzionális kézi hímzéssel díszí­ tett, alapanyagában is a prémium minősé­ get képviseli. Ezek a viseletek a Jóisten tö­ rődését, odafigyelését, gondoskodó szeretetét jelképezik.

– Említette, hogy ön választotta az evangélikusságot. Mi volt életének az a fordulópontja, amelyik ebbe az irányba terelte?

– Amikor húszéves voltam, akkor fejeztem be Szegeden a tanulmányaimat, és akkor jött bennem egy érzés, hogy változtatni szeretnék az életemben. Amikor megkeresztelkedtem, a hit erőt adott nekem abban, hogy egy vidéki kisvárosból Budapestre költözéskor legyen mibe kapaszkodnom. Azóta is nagyon örülök, hogy akkor így döntöttem, mert minden pillanatban erőt ad, és az egyenes, igaz utat mutatja nekem.

– Gondolom, az evangélikus egyház helyett mást is választhatott volna. Miért éppen evangélikus lett?

– Erre nehéz választ adni. Van egy gyerekkori barátnőm, aki evangélikus lelkész, szimpatikusak voltak a vele való beszélgetések. Nem tudok konkrétumot mondani, egyszerűen az ember ezt érzi. Mindig is bennem volt a hitre való vágyakozás, és örülök annak, hogy felnőtt fejjel dönthettem.

– Tudják önről ezt a divatszakmában vagy az ismerősei körében?

– Vannak, akik a szakmában is tudják, de az ismerősi körömben mindenki tudja. Sokat utazunk a kollekcióimmal és a modelljeimmel együtt, akik nálam jóval fiatalabb generációt képviselnek. Minden bemutató előtt megfogjuk egymás kezét, és arra kérjük Istent, hogy áldjon meg bennünket. Kérjük tőle azt is, hogy aki bennünket lát, annak a lelkét töltse fel örömmel és szép érzéssel. Megköszönjük neki azt, hogy ott lehetünk és együtt megcsinálhatjuk, bemutathatjuk a kollekciót. Ez hatással van a velem dolgozókra is. Nemrégiben az egyik modell-lány jelezte nekem, hogy már két hete mindennap imádkozik. Fontos, hogy szemé­ lyes életpéldám átragadjon má­ sokra is. Fontosnak tartom azt is, hogy a munkatársaimmal a kapcsolatunk a tiszteleten, szereteten és a barátságon alapul.

– Hol szeretné népszerűsíteni a Reformation 500 kollekciót?

– Remélem, hogy egyre több, a reformációhoz kapcsolódó rendezvényen bemutathatjuk majd a kollekciónkat, hála Istennek, erre már vannak is kezdeményezések. Miután sok külföldön élő magyar megrendelőm van, ők kapcsolódási pontot jelenthetnek a külföldi bemutatókhoz.

– Nemcsak nőknek, hanem férfiaknak is alkot. Úgy érzem, ez különleges dolog…

– A női kollekcióm sokkal bővebb és erősebb, de fontosnak éreztem a férfiaknak is megmutatni, hogyan képzelem el, hogy egy evangélikus lelkész, presbiter, hívő ember milyen ruhában mehetne el elegánsan egy istentiszteletre. Az alkotáskor felvetődött bennem az a gondolat is, vajon Luther Márton vagy Bóra Katalin mit venne fel a 21. századi emberek helyé­ ben. Ilyen gondolatokkal terveztem ezt a kollekciót.

Mára Hrivnák Tünde védjegyévé vált a magyar motívumokkal díszített ruha, amely — amellett, hogy kollekciói híven őrzik hagyományainkat — mindig új és izgalmas. A tervezőt külhonban is ismerik, egyetemek fashion designer szakjainak közkedvelt előadója. Jellegzetes ruhakölteményeit szívesen és elkötelezetten viseli dr. Szemerkényi Réka, Magyarország washingtoni nagykövete, Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház ügyvezető igazgatója, Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár, Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója és V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is. 

„A divat világa folyamatos megújulást kíván. Az én hitvallásom a divatban, hogy értékeket örökítsek át, és a divat által kommunikáljam fontosságukat korunk fiatal generációjának. Ezért a Reformation 500 kollekciómat szeretném minél több, a reformációval kapcsolatos rendezvényen bemutatni. Különleges és összetéveszthetetlen módon ötvözöm a tradíciót és a trendet. A reformáció megújulást, megújítást jelent. Hiszem, hogy a reformáció fontos és aktuális ma is. A kollekciómmal a reformáció előtt tisztelgek az ötszázadik évfordulója alkalmából.” 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 82. évfolyam, 11. számában jelent meg, 2017. március 19-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek