Missziói felhívás ma: „Beszéljétek el dicsőségét a nemzeteknek…” (Zsolt 96,3)

Budapest – „A kegyelemnek súlya van, ahogyan súlya van minden szónak, amit Isten ránk bízott. Ennek a szónak a hirdetésével tartozunk Istennek, a világnak és minden népnek, így tudjuk a zsoltárokban megírt missziói felhívást közvetíteni a ma emberéhez” – mondta Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök a reformáció hónapját megnyitó istentiszteleten, 2016. október elsején, a Kálvin téri református templomban Budapesten. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Az istentisztelet előtt a Bocskai I. Oktatási Központ Egressy Béni Művészeti Középiskolájának FúvószenekaraTóth Tamás vezetésével zenélt a Kálvin téri református templom előtt.

A zenés istentiszteleten az evangélikus püspök hangsúlyozta: Isten szabadításáról énekelünk régi és új dalainkban egyaránt. Dalaink odafordítják tekintetünket a kereszt két szárának metszéspontjára, ahol Jézust látjuk. „Beszéljétek el dicsőségét a nemzeteknek!” – szól a zsoltáros. Ez a felhívás 2016 őszén „missziói provokáció” abban az Európában, amely sokszor már csak emlékeiben keresztény. Küldetésünk elmondani mindenkinek hogyan szerette Isten a világot.

A püspök kitért arra is: nem véletlen, hogy 499 évvel ezelőtt Wittenbergben Luther Márton nem a templom szószékére, hanem a külső kapura szögezte ki 95 tételét. Azt akarta ugyanis, hogy az utca embere is lássa: Isten újra akar kezdeni valamit az emberek életében. Jézust nem lehet bezárni a templom falai közé, róla beszélni a legnemesebb közügy. A reformáció nem egy fél évszázaddal ezelőtti történelmi esemény, amelyre időnként illik emlékezni, hanem egy ébredési, megtérési mozgalom, amely átjárta egész Európát, sőt még a katolikus egyházat is. A reformáció üzenete az egyedül a Szentírás, az egyedül Krisztus, az egyedül hit által, és az egyedül a kegyelem ma is fontos üzenet – mondta Gáncs Péter.

Jézust kell prédikálnunk mindenkinek. Isten ránk bízta az evangéliumot, rajtunk keresztül akar szólni a világhoz. A kegyelem nem olcsó játékszer, amellyel felelőtlenül lehet garázdálkodni. Súlya van, miként súlya van minden szónak, amit Isten ránk bízott, és ezzel a súlyos szóval tartozunk egymásnak, a világnak és minden népnek – tette hozzá Gáncs Péter.

Az liturgiában részt vett Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke, Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára, Szuhánszky István metodista lelkész, Pataky Albert pünkösdi egyházelnök, Mészáros Kálmán korábbi baptista egyházelnök. Az istentiszteleten jelen volt mások mellett Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa.

Az istentiszteleten zenei darabok is elhangzottak, fellépett a Magyar Pünkösdi Egyház Zenei Misszió Kórusa, Schmélné Papp Ágnes,

Budafoki Baptista Énekkar Szilágyiné Mátyus Elvira

Pozsonyi Úti Hálaadás Kórus Berkesi Boglárka,

valamint a Lutheránia Énekkar Kamp Salamon vezetésével.

Az istentiszteleten zenei darabok is elhangzottak. Gárdonyi Zoltán: Mondjatok dicséretet énekét Oláh Gábor vezette, orgonán közreműködött Bódiss Tamás.

Októberben tartják a reformáció hónapját országszerte a MEÖT szervezésében. A programsorozat hagyományosan október 31-én, a reformáció emléknapján zárul.

KÉPGALÉRIA ÉS VIDEÓ:

http://www.evangelikus.hu/ref-honapja-2016-megnyito

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek