Újra megnyitják a wittenbergi vártemplomot

Wittenberg – Október elején ünneplik meg Wittenbergben az Evangélikus Igehirdetői Szeminárium (Evangelische Predigerseminar) 200. évfordulóját, és azt is, hogy ismét megnyitják a közönség előtt a frissen restaurált vártemplomot. Forrás: evangelisch.de, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Az igehirdetői szeminárium által üzemeltetett vártemplom újbóli megnyitásának alkalmára nem csak a dán királynő, II. Margit érkezik majd a városba, de Joachim Gauck szövetségi elnök, valamint Heinrich Bedford-Strohm, a Németországi Protestáns Egyház (EKD) vezető püspöke is részvételi szándékát jelezte a szervezőknek. Az október másodikára tervezett ünnepi alkalmon a Németországi Protestáns Egyház hivatalos tulajdonosa lesz a templomnak. A vártemplom az 500 évvel ezelőtt elkezdődött reformáció kiinduló pontjának számít, hiszen Luther Márton (1483-1546) ennek külső kapujára szögelte ki egyházkritikus 95 tételét. A dán királynő egy antepediumot (az oltár elő- és oldalfalait képező díszítményt - a szerk.) is át fog nyújtani - jelentette be a rendezvény szervezője, Jörg Bielig.

Az igehirdetői szeminárium fennállásának 200. évfordulóját már szeptember 30-án meg fogják ünnepelni egy ünnepi istentisztelettel a vártemplomban. A kuratórium elnök asszonya, a Közép-Német Egyház püspök asszonya, Ilse Junkermann fog prédikálni - mondta a szeminárium igazgatónője, Hanna Kasparick. Végezetül pedig a várudvaron szeretetvendégséget tartanak és hivatalosan is megnyitják azokat a termeket, amelyeket a szeminárium melletti új épületben létrehoztak.

„A szeminárium új épületét egy 20. századi asszonyról, Christine Bourbeckről nevezik el, aki a 60-as években Berlinben megalapította az első nőknek szóló szemináriumot - jelentette be Kasparick.

Október elsején aztán egy szimpóziumot tartanak, amelynek témája az lenne, milyen lelkészt szeretnénk magunknak. Ehhez kapcsolódik majd egy kiállítás az Augusteumban, amelynek címe a Zakó, póló és talár lesz. A kiállítást 2017. január 29-ig lehet majd megnézni és általa a szeminárium szociális történetébe, mindennapjaiba nyerhetünk betekintést.

Az Evangélikus Igehirdetői Szemináriumot 200 évvel ezelőtt alapították Wittenbergben, így ez lett a legrégibb ilyen fajta intézmény Németországban. A porosz király, III. Friedrich Wilhelm a reformáció 300. évfordulóján nyitott meg hivatalosan az intézményt, amelynek célja az volt, hogy különösen is a prédikáció írásának, a tanításnak, a lelkigondozásnak és a gyülekezetvezetésnek a terén készítse fel a jövendőbeli lelkészeket. Jelenleg évente mintegy 65 lelkészt képeznek ki az intézményben.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek