Wittenberg vár!

— Felvéve:

Wittenberg – Wittenberg, a nyugodt és viszonylag kiszámítható kisváros idén otthont ad a reformációi világkiállításnak. A rendezvény sajtóvisszhangja sajnos nem túl pozitív, inkább a várakozáson aluli részvételi számokon keseregnek a rendezők, így a programokról kevés szó esik. Pedig van látni-, átélni- és hallanivaló bőven, Wittenberg idén a szokásos látnivalókon kívül is megér egy látogatást. Szöveg: Dávid Adél. Fotó: Dávid Adél, Gerlai Pál, EKD

A várost egész nyáron hét tematikus területre osztották, és a nyár minden hetének ezen felül van még egy tematikus fókusza. 

Aki vonattal érkezik a városba, a világkiállítás előszobájába érkezik. Az állomás előtt hatalmas Biblia alakú kilátótoronyáll, innen belátható a város. 2017 tiszteletére a klasszikus Luther-fordítást adták ki újra, nyelvileg felújítva, mégis megőrizve a klasszikus értékeket – erre hívja fel a figyelmet a kilátó. 

A városba vezető úton sok ki kapu alatt halad át a látogató, és ha figyelmesen nézi a kapukra erősített molinókat, akkor Sopron, Sárvár és Debrecen reformátoraitól származó magyar nyelvű idézeteket is felfedezhet a sok más európai nyelv, város és reformátor között. Bármennyire is Wittenberg volt a központ, a reformáció sikere mégis annak köszönhető, hogy az ott tanuló diákok és más utazók hírét vitték Luther gondolatainak Európa minden pontjára, ennek állít emléket az installáció. 

Az óváros peremét elérve, jobbra haladva az ifjúság területén mehetünk át. Az út szélén felállított 500 kisebb-nagyobbfarönk azt szimbolizálja, hogy a fiatalkor az útkeresés ideje. Egy szakaszon a reformáció egyik központi gondolatát is átélhetjük: Isten Igéje szól hozzánk. A Bibliát olvasni egészen más élmény, mint hallani. Önkiszolgálás helyett kívülről jön a szó, ezzel kifejezi azt is, hogy Isten kapcsolatra teremtett bennünket. Hangszórókból hallgathatunk bibliai részleteket – de csak akkor, ha elég közel megyünk a hangszórókhoz. Aki átrohan, aki nem szán időt rá, az csak dadaista szövegpatchworköt hall. 

Szintén ezen a területen található az egyik legnagyobb látványosság az Asisi Luther-panoráma, amely igazi családi program lehet. Már azok az óvodások is élvezhetik, akik szeretik a böngészőkönyveket, de középkori történelmet tanuló diákoknak és felnőtteknek is elég újdonságot rejt a hatalmas körkép. A középkori Wittenberg egy napját élhetjük végig: ismerősek lesznek az utcarészletek és épületek, és láthatjuk, hogy élt a város hajnaltól éjszakáig. Hang- és fényhatások teszik élethűvé a  képet, amelyen a középkori ruhás alakok arcához ma élő emberek fotóit kölcsönözte a művész,Yadegar Asisi. 

A kultúrának szentelt tematikus területen a svájci reformátusok standján korabeli nyomdagép másolatán nyomtathatunk magunknak egy lapot az Újszövetségből, s ezt haza is vihetjük magunkkal. A nyár folyamán mindennap egy másik lapot is kinyomtatnak itt, s a kiállítás végére az egész Újszövetség elkészül így egy példányban. 

Hessen Nassaui Egyház áldásösvényének egyik állomásán találkozhatunk egy áldásosztó robottal és részesei lehetünk egy kísérletnek. Az élet egyre több területén vetnek be manapság robotokat, belátható időn belül a betegápolás nagy fizikai erőt igénylő feladatait is egyre több helyen robotok fogják végezni. De vajon milyen hatással van ez a kapcsolatokra? Ebből a kérdésből kiindulva kezdődött az áldórobot projekt. Aki szeretne, kaphat áldást az emberszabású robottól, majd utána leírhatja, milyen érzés volt ez számára. Áldásként tudjuk megélni azt, amit a robottól kapunk? Esetleg többet is ad az emberhez képest, hogy kiválaszthatjuk, nő vagy férfi áldjon meg, esetleg dialektusban mondja az áldást és végül még kinyomtatva papíron is odaadja az áldás szövegét, amit aztán később is el tudunk olvasni? Bármennyire szürreális a helyzet, egy próbát mindenképp megér. 

Az ökumené területén egyházunk szempontjából két fontos standot is találunk: a Lutheránus Világszövetség és aEurópai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE) standját, egymás közvetlen szomszédságában aLuthergartenben. A kert egyéként már önmagában is érdekes: itt nemrég még üres terület volt, de a reformációi jubileumot megelőző években a különböző protestáns egyházak és egyházi szervezetek elkezdtek itt fákat ültetni. A projekt lezárásakor ötszáz fa fog itt állni. A nyár közepétől várhatóan elektronikus infóstand is fog segíteni, hogy megtalálhassuk a minket érdeklő fát, például azt, amelyet a Magyarországi Evangélikus Egyház ültetett. 

Egyházunk egyébként mind az LVSZ, mind a GEKE standjánál képviselteti magát néhány napig. A magyar hétvégén augusztus 25–27-én három magyar reformátor emléktábla-avatójára is sor kerül, megnyílik a Sopronból és Sárvárról már ismert reformációi szabadulószoba, és evangélikus iskoláink diákjai lépnek fel zenei, színházi és táncos produkciókkal. 

Augusztus 30. és szeptember 4. között, a Teremtésvédelem hetén a GEKE standján várja a vendégeket egyházunk.Raffay Balázs soproni tanár fizikai kísérleteket mutat be bibliai történetekhez kapcsolódva, s a látogatók megismerhetik aRichly Zsolt által rendezett Luther-rajzfilmet és egyházunk ökumenikus projektjét a Teremtés Hetéhez kapcsolódva. 

Az említett standokon kívül még rengeteg más érdekesség is látható Wittenbergben, a válogatás nem a teljesség igényével készült és nem tért ki a világkiállítástól függetlenül is nyitva lévő látványosságokra, a Luther- Melanchthon- és Cranach-kiállításokra. A kisváros előnye, hogy minden gyalog is jól bejárható, aki pedig nehezebben mozog, az igénybe veheti a világkiállítás buszjáratát, amely körbevisz az összes tematikus területen. 

A világkiállítás hivatalos oldala. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek