A világ szegényeinek szolgálatában szeretnének közösen cselekedni az evangélikus és katolikus egyházak

Genf – New York – A humanitárius segítségnyújtás és a fejlesztési munka lehet az a két terület, amelyen a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) és a római katolikus egyház a jövőben közös és elmélyült munkára kötelezheti el magát. Az LVSZ Világszolgálatának (ACT Alliance) és a katolikus Caritasnak a munkatársai már a lundi és malmői közös megemlékezésen is együtt fognak szolgálni 2016. október 31-én. Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Mint ismeretes, 2016. október 31-én I. Ferenc pápa találkozni fog a Lutheránus Világszövetség vezetőivel, dr. Munib A. Younan püspökkel, az LVSZ elnökével és dr. Martin Junge lelkésszel, az LVSZ főtitkárával, hogy a Svéd Evangélikus Egyház szolgálattevőivel, valamint a Stockholmi Katolikus Püspökség vezetőivel együtt ünnepi megemlékezést tartsanak a lundi Dómban a reformáció évfordulóján.

Az alkalom után a Malmö Arénában a katolikusok és az evangélikusok közös bizonyságtétele és közös munkája fog a középpontban állni. Hogy közös munkájukat megerősítsék, a Caritas és az LVSZ Világszolgálatának vezetői egy közös szándéknyilatkozatot is aláírnak.

„A diakóniai szolgálat egy olyan terület, amelyben már eddig is könnyen össze tudtunk fogni egymással és ezután is együtt szolgálhatunk majd a világban. Ez a keresztények elhívásának egyik központi gondolata” - mondta Maria Immonen, az LVSZ Világszolgálati részlegének vezetője.

„Közös cselekvésünk vezet egymáshoz bennünket, és így ez, a reménység által összekötve,mottónak igazi, mély értelmet ad. Az igazságosságért és a bekéért aktívan küzdhetünk” - tette hozzá.

„A svédországi rendezvényeken nem csak emlékezésről lesz szó. Ez lesz a világban lévő szegények szolgálatára létrehozott konkrét lutheránus-katolikus cselekvésterv kezdete is” - hangsúlyozta Michel Roy, a Caritas Internationalis vezetője.

A közösen kidolgozott szándéknyilatkozat aláírása előtt és után a két egyházi szeretetszolgálati munkája áll majd a középpontban. Több felszólaló is szót kap majd, így Antoine Audo püspök a szíriai Aleppóból, Rose Nathike Lokonyen dél-szudáni olimpikon, aki jelenleg egy kenyai menekülttáborban él, Pater Héctor Fabio Henao kolumbiai békeaktivista és Marguerite Barankitse burundi fejlesztési önkéntes, valamint az indiai Pranita Biswasi klímaaktivista is mikrofonhoz áll majd.

Különösen nagy figyelmet szentelnek majd a szíriai válságnak és az ott szükséget szenvedőknek nyújtott közös segítségnek. Az Arénában összegyűlő, mintegy tízezer ember imádkozni fog a szíriai háború végéért is, amelyhez csatlakoznak majd élőben az eseményeket Damaszkuszból (Szíria), Genfből (Svájc), St. Paul, Minnesotából (USA) és a világ számos más országából élőben nyomon követő hívők is.

Az alkalmon szedett belépőjegyek árát teljes egészében az LVSZ és a Caritas szíriai menekültek között Jordániában és Aleppóban végzett munkájának támogatására fordítják majd.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek