Megnyílt Richly Zsolt Luther Márton élete álló- és mozgóképeken című kiállítása

Budapest – „Richly Zsolt Luther-rajzfilmje a teológia népszerűsítésére tesz kísérletet” – fogalmazott dr. Békési Sándor, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának docense az Óbudai Platán Könyvtárban rendezett kiállításon. A tárlat láttán nem lehet mást mondani, mint hogy érdemes Óbudára menni. Szöveg és fotó: Galambos Ádám

Richly Zsolt Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, érdemes és kiváló művész Luther Márton életét és korát bemutató rajzfilmsorozatának képeiből nyílt önálló kiállítás az Óbudai Platán Könyvtárban. A kiállításon a képeken kívül magából a rajzfilmből is láthatnak részleteket a látogatók. A könyvtár gyermekrészlege mellett megrendezett tárlatot a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának docense ajánlotta a közönségnek. „Richly Zsoltnak kifejezett szándéka volt, hogy Luther Márton életéről rajzfilmsorozatot készítsen. Richly olyan szenvedéllyel ragaszkodott ehhez, hogy elérte a »lehetetlent«: a reformáció emlékévére elkészül a sorozat. Úgy, ahogy a reformáció idején, ugyanúgy most itt is láthatjuk, hogy a személy szabadsága tör elő. Az igazán nagy dolgok a személyes elhatározásból – nem pedig az intézményi rendszerből – készülnek el” – fogalmazott dr. Békési Sándor.

A docens beszédében kitért arra is, hogy a reformáció korában is éltek a grafika eszközeivel. Lucas Cranach és sokan mások bibliai témájú és a reformáció ügyét elősegítő és megerősítő alkotásaik maradandó művek. Ehhez hasonlóan Richly képi világával szintén megszólítja a tágabb közönséget és olyan ábrázolással mutatja be a reformációt, amivel ismét fókuszba állítja annak üzenetét. „Richly Zsolt animációs filmjének műfaja a populáris univerzum több száz éves folyamába illeszkedik bele. Megújító technikával él, nevezetesen a számítógéppel előállított animáció alkalmazásával” – fogalmazott Békési Sándor.

A film nehézségeivel, egyben bravúrosságával kapcsolatban a református egyetem Rendszeres Teológiai Tanszékének tanszékvezető docense kifejtette: „Richly filmjében a reformátor életét meséli el, egyúttal a 16. század korát, anyagi kultúrájának miliőjét, szellemi életét, a reformátori gondolkodást, ráadásul a teológiai alapállításokat és az általuk kiváltott vitákat is szükséges volt bemutatnia a vizualitás egyszerű eszközeivel”. Békési kitért arra, hogy a rajzfilm műfajában nehéz fajsúlyos gondolatokat megfogalmazni, Richly művében ez mégis sikerült, ugyanis a művész olyan bravúrosan készítette el filmjét, hogy az teológiát és kortörténetet egyaránt élvezhetően tárja a néző elé. „A teológia népszerűsítésének legnehezebb kísérletéről van itt szó” – mondta megnyitóbeszédében a docens.

Békési Sándor a filmmel kapcsolatban kitért a színek érzékletes alkalmazásán túl a karakterek kiváló megrajzolására is. A református teológus külön kiemelte Luther Márton karakterét, melyről elmondta, hogy meglátása szerint igazán kiváló, ahogy „kicsi gyermekkorától kezdve az ifjú teológuson, az érett férfikorú reformátoron át az idős doktorig megismerhetjük Luthert. Ez a Richly által alkotott karakter fantasztikus, ami várhatóan bejárja a világot”.

A Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának docense megnyitóbeszédében kiemelte a film alkalmazásának további lehetőségeit is. A Luther animációsorozatot a televízióban történő bemutatáson túl a hitoktatás fontos eszközének is látja a docens, ami reménysége szerint ismét előtérbe hozza a reformáció korának kulturális emlékezetét.

A rendezvény végén Richly Zsolt kiemelte, hogy mind a rajzfilm, mind a mostani kiállítás nem jöhetett volna létre a húsz-harminc fős munkatársi csapata nélkül, akik odafigyeléssel és szaktudással dolgoztak és dolgoznak az egyes epizódokon.

Richly Zsolt Luther Márton élete álló- és mozgóképeken
Az Óbudai Platán Könyvtár Reformáció 500 programsorozatának nyitórendezvénye.
A kiállítás április 30-ig tekinthető meg.
A belépés ingyenes.

További képek az alkalomról: http://www.evangelikus.hu/richly-obuda-kiallitas

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek