Reformációi Emlékbizottság

— Felvéve: ,

A Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottságát az egyház zsinati határozata nyomán 2010. január 27-én hozták létre. A bizottság feladata, hogy 2017-ig, a reformáció 500. évfordulójáig a felkészülés és az ünnep részleteit, módjait kitalálja, kidolgozza, ehhez teológiai hátteret biztosítson, arculatot készíttessen, szponzorokat keressen, és a világ felé kommunikálja az akkori és a mai események fontosságát. Itt az eseményeket 2010-től olvashatják időrendi sorrendben.

A Reformációi Emlékbizottság júniusban ülésezik legközelebb

2010. június 9-én tartja következő ülését a Reformációi Emlékbizottság, amelynek feladata az, hogy kidolgozza azt a programmenetet, amellyel egyházunk méltóképpen felkészülhet a reformáció 500. évfordulójának 2017-es megünneplésére.

Bővebben…

2010 Pünkösd ünnepén indul a reformáció.500 programsorozat

Pünkösd ünnepén a Magyarországi Evangélikus Egyház meghirdeti a reformáció 500. évfordulóját előkészítő programsorozatát. Hitújító téziseivel 1517-ben lépett a nyilvánosság elé Luther Márton, ágostonrendi szerzetes. A reformáció mai üzenetét tematikus évek sorával jeleníti meg a hazai evangélikusság a világ 70 millió lutheránusával összhangban. Párbeszédre és együttműködésre hívják a többi felekezetet és a világi közvéleményt. 2010 témája a Melanchthon-évfordulóhoz is kapcsolódva: Reformáció és nyilvánosság.

Bővebben…

Visszaszámlálás 2017-ig – Interjú dr. Fabiny Tamás püspökkel

Mint arról lapunk (Evangélikus Élet) február 7-ei lapszámában is beszámoltunk, a zsinat felhatalmazásával és az országos presbitérium megbízásából január 27-én megkezdte munkáját a reformációi emlékbizottság. A grémium – amely a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulóját ünneplő eseménysorozat előkészítését és szervezését kapta feladatul – az idei pünkösdöt jelölte ki a jubileumra való felkészülés zászlóbontásaként. Dr. Fabiny Tamás püspökkel, a bizottság elnökével ennek apropóján beszélgettünk. Forrás: Evangélikus Élet 2010. 05. 23. Szöveg: Boda Zsuzsa

Bővebben…

Letölthető a reformáció.500 plakátja honlapunkról

A reformáció.500.hu oldalról kétféle méretben is letölthető a reformáció.500 plakátja.

Bővebben…

Szeptemberben ülésezik legközelebb a Reformációi Emlékbizottság

2010. szeptember 29-én délelőtt tíz órakor az Északi Egyházkerület Püspöki Hivatalában tartja következő, immáron negyedik ülését a Reformációi Emlékbizottság.

Bővebben…

December elsején tartja következő ülését a Reformációi Emlékbizottság

A korábban fixált időponttal ellentétben, nem november 17-én, hanem 2010. december elsején 10 órakor ül össze következő alkalommal a Reformációi Emlékbizottság, az Északi Egyházkerület Püspöki Hivatalában, a Szilágyi Erzsébet fasorban.

Bővebben…

Mikor ülésezik újra a Reformációi Emlékbizottság?

2011. január 24-én 10 órakor az Abonyi utcai székházban a református tertvérek Kálvin Bizottságával közösen fognak majd ülésezni a Reformációi Emlékbizottság tagjai. A következő önálló bizottsági ülésre 2011. február 16-án, 10 órakor kerül sor az Északi Egyházkerület Püspöki Hivatalában.

Bővebben…

A Reformációi Emlékbizottság következő ülése júniusban lesz

A Reformációi Emlékbizottság következő ülésére 2011. június 22-én szerdán, délelőtt 10 órától kerül sor.

Bővebben…

Az evangélikus Reformációi Emlékbizottság és a református Kálvin Bizottság közös ülést tart

A Reformációi Emlékbizottság 2011. november 21-én 10 órakor, a Szilági Erzsébet fasorban közös ülést tart a Kálvin Bizottsággal.

Bővebben…

Létrejött a Reformáció.500 Google+ oldala

A közösségi média számos területén jelen vagyunk már ezzel a honlapunkkal és információinkkal, amelyekkel a reformáció 500. évfordulójára való készülődést szeretnénk népszerűsíteni. Most egy új területet is szeetnénk meghódítani: regisztráltunk a Google+ szolgáltatásban is. Az alábbi elérhetőségen lehet honlapunkat megtalálni.

Bővebben…

Újra ülésezik a Reformációi Emlékbizottság

2012. március 29-én 10.00 órától az Északi Egyházkerület Püspöki Hivatalában ülésezik a Reformációi Emlékbizottság.

Bővebben…

Reformációi Emlékbizottság: Mikor lesz a következő ülés?

2012. június 27-én kerül sor az Északi Egyházkarület Püspöki Hivatalában a Reformációi Emlékbizottság következő ülésére. Május hónapban a Magyarországi Református Egyház Kálvin Bizottságával lesz közös ülésezés.

Bővebben…

Ülésezett a Reformációi Emlékbizottság – A Lutheránus Világszövetség Női Bizottságának képviselője volt a vendég

Budapest – 2012. március 29-én az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában gyűltek össze a Reformációi Emlékbizottság tagjai, hogy megbeszéljék a további fejleményeket azokkal az eseményekkel kapcsolatban, amelyekkel egyházunk a reformáció 500. évfordulójára készül. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

Pályázati kiírás: Evangélikus nőegyletek és női szolgálat régen és ma

A Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága a „Reformáció és nők” éve alkalmából pályázatot hirdet női missziói-egyháztörténeti tanulmány megírására.

Bővebben…

2012 egyházunkban Túrmezei-emlékév – Az ehhez kapcsolódó cikkeket gyűjtöttük össze

A Magyarországi Evangélikus Egyház vezetősége úgy döntött, hogy 2012-t Túrmezei Erzsébet (1912–2000) költő, műfordító, diakonissza, a Fébé Evangélikus Diakonisszaegyesület főnökasszonya (1989–2000) emlékéveként hirdeti meg. Ehhez kapcsolódó anyagainkat gyűjtöttük össze az evangelikus.hu oldalán.

Bővebben…

Ismét ülésezett a Reformációi Emlékbizottság

Budapest – 2012. június 27-én a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Reformációi Bizottságának tagjai ismét találkoztak egymással az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában, hogy megtárgyalják a 2017-es előkészületek legfrissebb fejleményeit. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

Magyar Evangélikus Digitális Tár (MEDiT): Újabb adag digitalizált anyag került fel az internetre

Budapest – A reformáció 500. évfordulójára készülve, a Reformációi Emlékbizottság megbízásából folyamatosan zajlik a magyarországi evangélikus anyagok digitalizálása és közzététele az interneten. Örömmel jelentjük, hogy immáron 50.000 oldalnyi anyag olvasható a világhálón. Szöveg: evangelikus.hu

Bővebben…

Reformáció és nők: Az Evangélikus Országos Múzeumba látogattak a Reformációi Emlékbizottság tagjai

Budapest – A 2017-es ünnepségeket előkészítő Reformációi Emlékbizottság következő alkalmára ezúttal a Deák téren került sor. A bizottság tagjai először ellátogattak az Evangélikus Országos Múzeumba, ahol szakszerű vezetéssel, közösen megtekintették az idei tematikus évhez, a reformáció és nők évéhez kapcsolódó kiállítást, majd a Deák téri gyülekezet gyülekezeti termében folytatták az aktuális témák megbeszélését. Szöveg: evangelikus.hu, fotó: Rezessy Szabolcs

Bővebben…

A diakónia napja: Idén Túrmezei Erzsébet diakóniai szolgálata áll a középpontban

Száz évvel ezelőtt, 1912. február 14-én született Túrmezei Erzsébet diakonissza-költőnő, a Fébé Evangélikus Diakonisszaegyesület 1990. évi újraindulása utáni első főnökasszonya, Balassagyarmat, Budapest-Józsefváros és Csömör díszpolgára. Túrmezei Erzsébet költő, műfordító, diakonissza országosan ismert személyisége a hazai vallási irodalomnak és kiemelkedő alakja az evangélikus egyház 20. századi történetének. A Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai Bizottságának döntése nyomán az idei esztendőben az egyház ezt a centenáriumot helyezi diakóniai szolgálatának középpontjába. Forrás: Evangélikus Hírszolgálat

Bővebben…

Fotópályázat – Reformáció és tolerancia

Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága pályázatot ír ki a 2013-as tematikus év, a Reformáció és tolerancia évének plakátképére. A Reformáció és tolerancia témájú plakát jelmondata: „Elviselni egymást szeretetben.”

Bővebben…

2013: A REFORMÁCIÓ ÉS A TOLERANCIA ÉVE – NYÍLT BESZÉD A REFORMÁCIÓ ÁRNYOLDALAIRÓL ÉS POZITÍVUMAIRÓL

2017-ben ünnepli a protestáns világ a reformáció 500. évfordulóját. Ezt megelőzően éveken át készítik elő a méltó és nagy ünnepséget, hálaadást az 1517-ben Wittenbergben, Luther Márton 95 tételével indult hitújításért. Idén a reformáció és a zene a központi témája az előkészületnek. Jövőre a reformáció és a tolerancia lesz a központi gondolat. Ennek előkészítésére már most kiadták Németországban azt a magazint, amely 80 oldalon sok képpel, különböző témájú cikkekkel készít fel a reformáció és tolerancia téma gyülekezeti, iskolai, egyéni és közösségi feldolgozására. Azért is szimpatikus a magazin, mert nemcsak a pozitívumokat lajstromozza, hanem számba veszi az árnyoldalakat is, az intolerancia és reformáció olykor véres összefüggéseit. Forrás: ekd.de; epd.de; Szöveg: dr. Békefy Lajos

Bővebben…

Márciusban ülésezik legközelebb a Reformációi Emlékbizottság

A Reformációi Emlékbizottság következő ülését 2013. március 5-én, kedden, 10 órai kezdettel tartja.

Bővebben…

Összefoglaljuk: Hogy állnak a reformáció 500 éves jubileumának megünneplésével kapcsolatos előkészületek?

Időről-időre szeretnénk összefoglalásokat készíteni arról, hogyan is állnak a reformáció 500. évfordulójának előkészületei a Magyarországi Evangélikus Egyházban. 2013 a Reformáció és tolerancia tematikus éve lesz, ezen kívül pedig a Luther Márton művei sorozat kettő kötete is megjelenik majd – adott tájékoztatást szerkesztőségünknek dr. Fabiny Tamás, a Reformációi Emlékbizottság elnöke.

Bővebben…

2013. márciusában ülésezett a Reformációi Emlékbizottság: A Luther-rajzfilm újabb fejleményeivel is megismerkedtek

Budapest - 2013. március 5-én az Északi Evangélikus Egyházkerület székházában ültek ismét tárgyalóasztalhoz a Reformációi Emlékbizottság tagjai. A 2013-as év fontos lépéseit kellett megtárgyalni. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

Májusban ülésezik legközelebb a Reformációi Emlékbizottság

A bizottság következő ülését 2013. május 29-én 10 órától tartja az északi kerületi székházban.

Bővebben…

VETÉLKEDŐ: „Párbeszéd” – Reformáció és tolerancia – 40 éves a Leuenbergi Konkordia

A Reformációi Emlékbizottság és az Evangélikus Országos Múzeum vetélkedőt hirdet 8 –11. osztályos diákok számára. A vetélkedő témája a protestáns egyházismeret, az evangélikus és református egyház közös története, tanításuknak hasonlóságai és különbségei.

Bővebben…

PÁLYÁZAT – 2014 – Reformáció és kultúra

A Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága pályázatot ír ki a 2014-es, REFORMÁCIÓ ÉS KULTÚRA címet viselő emlékév plakátjának szlogenjére és képi megjelenítésére. A pályázat leadási határideje: 2013. május 15. 24.00. óra. A pályázatra érkező anyagokat az Emlékbizottság májusi ülésén fogja értékelni.

Bővebben…

Újra ülésezett a Reformációi Emlékbizottság: Októberre újabb Luther-kötet várható

Budapest – A reformáció 500. évfordulóját előkészítő Reformációi Emlékbizottság újra összeült az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában, hogy az aktuális fejleményekről tárgyaljon. A tagoka 2014-es plakát és jelmondat ügyében kiírt pályázat anyagairól is döntöttek. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

Reformáció.500: Zenei pályázatokat írnak ki, októberben újabb Luther-kötet jelenik meg – Ismét ülésezett a Reformációi Emlékbizottság

Budapest – 2013. szeptember 18-án az Északi Egyházkerület Szilágyi Erzsébet fasori székházában ismét összeült a Reformációi Emlékbizottság. Fabiny Tamás igei bevezetője után aktuális kérdésekről esett szó. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

Énekeljünk együtt! – Korálünnep-staféta – Felhívás az evangélikus gyülekezetekhez és iskolákhoz

Budapest – Fót – A reformáció egyik nagy eredménye azt volt, hogy a gyülekezeti éneket – más néven korált – az istentisztelet szerves részévé tette. Egyházunk Reformációi Emlékbizottsága ezért azt a célt tűzte ki, hogy 2017-ig, a reformáció ötszázadik évfordulójáig minden évben rendezzünk egy korálünnepet, melynek lényege, hogy minél többen értékes zenét énekeljenek. Szöveg: A korálünnep szervezői a Kántorképző Intézetben

Bővebben…

Reformációi emlékverseny volt a Sztehlo-gimnáziumban A reformáció Magyarországon és Erdélyben címmel

Budapest – A tavaly először megrendezett reformációi emlékverseny sikere nyomán idén másodszor hirdette meg a Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium a magyarországi reformáció kezdetének nagy személyiségeivel, eseményeivel, kiadványaival és helyszíneivel foglalkozó történelmi versenyét az evangélikus gimnáziumok diákjai számára a Reformációi Emlékbizottság támogatásával. Az egy órás írásbeli feladatmegoldást prezentációval megtartott előadások követték a pestszentlőrinci evangélikus templomban. Szöveg: Kákay István

Bővebben…

Milyen az igazi Luther Márton? – Könyv- és filmbemutatót tartottak az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

Budapest – Nagy érdeklődés övezte a Reformációi Emlékbizottság, a Luther Könyvkiadó és a Balassi Kiadó által közösen rendezett könyv- és filmbemutatót, amelyet 2013. október 28-án tartottak az Evangélikus Hittudományi Egyetem Teológus Otthonának kápolnájában. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

Immáron lapozhatóak is a dokumentumok a Magyar Evangélikus Digitális Tárban

Budapest – A Reformációi Emlékbizottság támogatásával, az Evangélikus Országos Könyvtár és az Evangélikus Országos Levéltár dokumentumainak felhasználásával új tartalmakkal bővült a Magyar Evangélikus Digitális Tár: http://medit.lutheran.hu/ Bogdányi Gábor munkája nyomán megújult a MEDiT arculata és a keresési forma, valamint a dokumentumok lapozható formátumban is megjelennek – tudta meg szerkesztőségünk dr. Hubert Gabriellától. Szöveg: evangelikus.hu

Bővebben…

Művészet és tolerancia? – Kiállítás és díjátadó az Evangélikus Országos Múzeumban

Budapest – 2013. november 18-án az Evangélikus Országos Múzeum új időszaki kiállításának megnyitójára és a pályaművek díjazására került sor. Szöveg és fotó: Galambos Ádám, forrás: evangelikus.hu

Bővebben…

Az antiszemitizmus mint teológiai és társadalmi probléma – Konferenciát tartottak az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

Budapest – 2013. november 18-án a Norvég Egyházi Szolgálat Izraelért és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében került sor Az antiszemitizmus mint teológiai és társadalmi probléma című konferenciára az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. A konferencia védnöke dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök, a Keresztény-Zsidó Társaság ügyvezető elnöke volt. A videókat folyamatosan töltjük fel oldalunkra. Forrás: MTI. Szöveg: evangelikus.hu, videó: Győri András Timótheus

Bővebben…

Találkozások: Az evangélikus-zsidó kapcsolatok történetéről szólt a konferencia

Budapest – Az Evangélikus Országos Múzeum tudományos konferenciát szervezett a Reformáció és tolerancia évében a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban. Az Evangélikus-zsidó kapcsolatok történetéről az újkori Magyarországon címmel rendezett, 2013. november 25-én és 26-án zajló program Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök és Schweitzer József nyugalmazott főrabbi köszöntőjével kezdődött. Videó: Győri András Timótheus

Bővebben…

Január 15-én ülésezik újra a Reformációi Emlékbizottság – A tervezett napirendi pontokat itt olvashatják

Budapest – A Reformációi Emlékbizottság 2014. január 15-én, szerdán 10 órakor az Északi Püspöki Hivatal tanácstermében (XII. Szilágyi Erzsébet fasor 24.) ülésezik.

Bővebben…

A Reformáció és kultúra tematikus év témájáról esett szó a Reformációi Emlékbizottság legújabb ülésén

Budapest – A Reformációi Emlékbizottság soron következő ülésére 2014. január 15-én került sor az Északi Püspöki Hivatal tanácstermében. Az alkalmon a bizottság tagjai először a Reformáció és kultúra emlékévének témáját dolgozták fel, Fabiny Tamás püspök és Reuss András professzor segítségével. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

Ééés: ÍME A FLASHMOB!

Budapest – Virágvasárnap lett nyilvánossá a március végén rögzített evangélikus flashmob, amely az evangélikus identitás erősítésén túl arra emlékeztet, hogy Heinrich Heine szerint Luther Márton és társai 1521. április 16-án a wormsi birodalmi gyűlésre menve énekelték ezt – a világszerte az evangélikusság himnuszaként ismert – zsoltárfeldolgozást. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: ld. az alkotói listát.

Bővebben…

Csatlakoztunk a refo500 nemzetközi hálózathoz – Megtartotta májusi ülését a Reformációi Emlékbizottság

Budapest – 2014. május 28-án a Reformációi Emlékbizottság vendége volt a refo500 nemzetközi hálózat vezetője, Herman J. Selderhuis professzor. Az ülésen Fabiny Tamás püspökkel aláírták a hivatalos dokumentumot, amely szerint egyházunk csatlakozott a nemzetközi hálózathoz. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

Új kórusművek születtek – A Reformációi Emlékbizottság által kiírt pályázat eredménye

Örömmel adjuk közre a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága által kiírt kórusműpályázat eredményét. Szöveg: Pap Kinga Marjatta

Bővebben…

2014. szeptemberében újra ülésezik a Reformációi Emlékbizottság

2014. szeptember 24-én 10 órakor a Szilági Erzsébet fasorban lévő Északi Egyházkerületi Püspöki Hivatalban kerül sor a Reformációi Emlékbizottság következő ülésére.

Bővebben…

A Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága pályázatot hirdet iskolatörténeti tanulmányok elkészítésére

Budapest – A 2017-es reformációi jubileumra készülve 2015 a Reformáció és oktatás éve. Ezzel kapcsolatban a Reformációi Emlékbizottság az alábbi pályázatot írta ki. Forrás: Reformációi Emlékbizottság

Bővebben…

Tanítványok vagyunk – Ez lesz a Reformáció és oktatás 2015-ös emlékévének szlogenje

Budapest – 2014. szeptember 24-én ülésezett a Reformációi Emlékbizottság. Fabiny Tamás püspök áhítata után Hafenscher Károly számolt be az állam által létrehozott Reformáció Emlékbizottság eddigi tevékenységéről. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

Ismét ülésezett a Reformációi Emlékbizottság

Budapest – 2014. december harmadikán az Északi Egyházkerület Püspöki Hivatalában gyűltek össze a Reformációi Emlékbizottság tagjai, hogy aktuális kérdésekről tárgyaljanak a 2017-es eseményekkel kapcsolatban. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

Közlemény: Lezajlott Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága által kiírt színpadimű-pályázat értékelése

Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága által kiírt színpadimű-pályázat értékelése lezajlott, a bírálóbizottság döntése alapján második fordulóra nem kerül sor.

Bővebben…

Luther lelki örökségét is ápolnunk kell! – Ismét ülésezett a Reformációi Emlékbizottság

Budapest – 2015. március 4-én az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatala adott otthont a Reformációi Emlékbizottság soron következő ülésének. Az alkalom bevezetőjében Szemerei János püspök a hétre kijelölt ige alapján prédikált. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

Megkezdődött a 2017-es emlékév programjainak tervezése

Budapest – 2015. június 10-én ülésezett egyházunk Reformációi Emlékbizottsága, az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában. Az alkalmon a Luther végrendelet kölcsönzéséről, a Luther-film előkészületeiről és a 2017-re tervezett nagyobb országos eseményekről is szó esett. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

Véghajrában a Luther-kötet következő része és az Egyességi Irat – Ismét ülésezett a Reformációi Emlékbizottság

Budapest – 2015. szeptember 22-én ismét ülésezett egyházunk Reformációi Emlékbizottsága, és a tagok most is fontos ügyeket tárgyaltak meg a 2017-es ünnepségekkel kapcsolatban. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

Megszületett az iskolatörténeti pályázat eredménye

Budapest – Megszületett a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága által kiírt iskolatörténeti pályázat eredménye. Szöveg: evangelikus.hu

Bővebben…

Idén utoljára ülésezett a Reformációi Emlékbizottság

Budapest – Egyházunk Reformációi Emlékbizottsága soron következő ülését tartotta 2015. december 9-én. Az idei utolsó ülésen a 2016-ra tervezett eseményeket is megtárgyalták a bizottsági tagok. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

Ülést tartott a Reformációi Emlékbizottság

Budapest – Az Reformációi Emlékbizottság Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában tartott tavaszi ülése a 261-es ének eléneklésével és Fabiny Tamás püspök áhítatával vette kezdetét 2016. április 5-én. Az emlékbizottság elnöke 1Pt 2,9 alapján Isten minden nemzethez szóló kiválasztásáról szólt. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

Közös megbeszélésen egyeztettek az evangélikus és a református reformációi emlékbizottságok tagjai

Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága meghívására az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalába érkezett a Magyarországi Református Egyház Reformáció Bizottságának delegációja, Fekete Károly, Gér András, Győri L. János, Köntös László, Krecz–Macsek Laura, Barcza János képviseletében. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

Gyülekezeteknek, fiataloknak szóló programokra koncentráltak – Ülésezett a Reformációi Emlékbizottság

Budapest – Az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában gyűltek össze 2016. június elsején a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottságának tagjai, hogy a 2017-es évvel kapcsolatos legújabb programokat, projektekkel kapcsolatos fejleményeket átbeszéljék. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Paymobil Luther fotó blog, 500dayswithluther.tumblr.com

Bővebben…

Ismét ülésezett az egyházunk által létrehozott Reformációi Emlékbizottság

Budapest – Az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Székháza adott otthont 2016. szeptember 21-én a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága ülésének. Az alkalmon számos új tervezett projektet mutattak be. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

Programpályázat – reformáció500

Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága pályázatot hirdet evangélikus egyházközségek és evangélikus fenntartású iskolák számára reformációi tematikájú hazai és határon túli programok támogatására. Forrás: Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága

Bővebben…

Ifjúsági pályázat – reformáció500

A Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága pályázatot hirdet gyülekezeti ifjúsági csoportok és evangélikus iskolák osztályai számára a Ninirc Games által gyártott Luther-kártyajáték beszerzésére. A pályázat keretében összesen 30 (harminc) darab játék kerül kiosztásra. Forrás: Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága

Bővebben…

Lutherrel együtt keressük az igazságot! – Bemutatták a Luther-rajzfilm 2. és 5. részét

Budapest – A Luther Márton élete című rajzfilmsorozat 2. és 5. epizódjának bemutatóját tartották meg 2016. október 27-én este a Bem moziban. A Luther Kiadó és a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága szervezte alkalmon kerekasztal-beszélgetésre is sor került a film kapcsán. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

Gyülekezeti és ifjúsági munkát támogató pályázatokat értékeltek a Reformációi Emlékbizottság ülésén

Budapest – Szemerei János püspök áhítatával kezdődött a Reformációi Emlékbizottság ülése 2016. november 30-án. A többórás ülésen döntöttek a meghirdetett gyülekezeti és ifjúsági pályázatokról is. Örömteli tény, hogy a tervezett, kiosztani kívánt keretet a bizottság jelentős összeggel megemelte, így összesen mintegy 10 millió forinttal támogatták a gyülekezetek igényeit. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

Véghajrában a programok szervezése – Ülésezett egyházunk Reformációi Emlékbizottsága

Budapest – Az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Székházában ülésezett 2017. február 8-án a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

500+ pályázat

A Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága pályázatot hirdet evangélikus egyházközségek és evangélikus fenntartású iskolák számára a reformáció folyamatosságát kifejező kezdeményezések támogatására. Az elnyerhető összeg 50 000 – 300 000 Ft / pályázó. Önrész biztosítása nem szükséges.

Bővebben…

Ifjúsági pályázat

A Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága pályázatot hirdet gyülekezeti ifjúsági csoportok és evangélikus iskolák osztályai számára a Ninirc Games által gyártott Luther-kártyajáték beszerzésére. A pályázat keretében összesen 15 (tizenöt) darab játék kerül kiosztásra.

Bővebben…

Ülésezett egyházunk Reformációi Emlékbizottsága

Budapest – Az egyházunk által létrehozott Reformációi Emlékbizottság tagjai 2017. április 19-én az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában üléseztek. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

Ülésezett a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága

Budapest – Ülésezett a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága 2017. május 31-én. A tanácskozás a 107. ének eléneklésével és Reuss András áhítatával kezdődött. Az emeritus professzor az Útmutató napi igéje alapján Oculi vasárnapjának jellegzetes zsoltárát járta körül: mit jelent az Úrra nézés szüntelenül? Imádságot, teljesíthetetlen elvárást, a kegyes életvitelű ember érdemét? A zsoltár folytatásából kiderül a csapdából (legyen az magány, a szív szorongása, bűnök, ellenségek) való szabadulás lehetősége. Szöveg: evangelikus.hu

Bővebben…

Fabiny Tamás: Valahol jelt kell adnunk

Budapest – Nem szorulhatunk rá olyan eszközökre, mint a félelemmel vagy az ellenségképpel való riogatás – mondja Fabiny Tamás. Az Északi Evangélikus Egyházkerület püspökével a politika, a migráció és a Soros-plakátok mellett azért emelkedettebb témákról, így elsősorban az ötszáz éves reformáció 21. századi üzeneteiről is beszélgettünk, s szóba került az is, milyen kérdést venne szívesen Orbán Viktortól. Forrás: mno.hu, szöveg: Kósa András, fotó: Székelyhidi Balázs

Bővebben…

Kiértékelték a 2017-es reformációi emlékév eseményeit a reformációi emlékbizottság tagjai

Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága 2017. december 12-én tartott idei utolsó ülésén a bizottság tagjai áttekintették az elmúlt hét év és különösen is a 2017-es emlékév tapasztalatait. Folyamatban lévő munkákról, előkészületben lévő további projektekről is döntöttek az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bővebben…

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek